ראשית, נגדיר את מונח ה"עוסק פטור". כאשר אנו אומרים שעוסק הוא "פטור", מה אנו מתכוונים? האם זה אומר שהוא פטור מלשלם מיסים? טענה זו נפוצה, אך היא לא מדויקת. במקרה של עוסק פטור, מדובר בפטור ממע"מ – מערך המס המוסף – ולא ממיסים באופן כללי.
התשובה היא כן. עוסק פטור משלם מיסים על רווחיו, אך לא מחויב להוסיף מע"מ למחיר המוצרים או השירותים שהוא מוכר. זאת אומרת, העוסק פטור משלם מיסים בצורה ישירה לרשות המיסים על כל הכנסה שמעלה את הסף המותר.
המסגרת הכלכלית בה עוסק יכול להשאר פטור ממע"מ היא עד להכנסה שנתית של 100,000 ש"ח. כלומר, עוסקים אשר ההכנסה שלהם עולה על הסף הזה הם נדרשים להירשם למע"מ ולשלם אותו, בנוסף למס הכנסה.
מס הכנסה שעוסק פטור משלם מתחיל ב-10% מההכנסה החודשית ועלול לעלות, בהתאם לסכום ההכנסה השנתית. על פי החוק, עוסק פטור מחויב לשלם מס הכנסה באופן שנתי, בהתאם לרווחיו. אם ההכנסה שלו נמוכה מהסף המותר, הוא ישלם רק את מס הכנסה המינימלי.
נכון, עוסק פטור משלם מיסים, אך מה עם משא ומתן מסחרי? האם אם עוסק פטור רוכש סחורה למטרת מכירה, הוא יכול לבקש לקבל זיכוי במע"מ? התשובה היא לא. עוסק פטור אינו יכול לבקש זיכוי במע"מ שנשלם על סחורה שנרכשה למטרת מכירה. הוא יכול למכור את הסחורה ללא מע"מ, אך גם לא יכול לבקש זיכוי במע"מ שנתקע בו בעת הרכישה.
עוסק פטור לא יכול להחזיק בחשבונית מע"מ ולכן אינו יכול להפיק חשבוניות מע"מ. הוא מפיק קבלות או חשבוניות ללא מע"מ, ולכן אם הוא מבצע עסקה עם עוסק מורשה או עם חברה, הם לא יכולים לבקש זיכוי במע"מ שנתקע בהם מהעסקה.
אם עוסק פטור מגיע להכנסה שנתית של 100,000 ש"ח, הוא מחויב להירשם למע"מ ולהפוך לעוסק מורשה. זאת אומרת שהוא מחויב לשלם מע"מ על כל המכירות שהוא מבצע, וכמו כן יכול לבקש זיכוי במע"מ שנתקע בו בעת רכישת סחורה למכירה.